Bergen op Zoomse Bode

‘We willen het onverklaarbare verklaren’
GHOSTHUNTING NEDERLAND DOET PARANORMAAL ONDERZOEK IN RAVELIJN
DSC02448
BERGEN OP ZOOM 21-03-10' - Ghosthunting Nederland heeft vorig weekend onderzoek naar geestverschijningen in het Ravelijn in Bergen op Zoom gedaan. Op twee foto’s die tijdens de tocht door de ondergrondse gangen gemaakt zijn, staat een aantal tot op heden onverklaarbare dingen.

Door Vera de Geus

De leden van het ghosthunting-team onderzoeken de komende weken, of het daadwerkelijk om een geestverschijning gaat of dat er een andere verklaring voor de opvallende beelden is. Als blijkt dat het om een paranormale verschijning gaat, keren de onderzoekers nog een keer terug naar het Ravelijn. Ghosthunting Nederland: een groep mensen van tussen de 17 en 61 jaar die geïnteresseerd zijn in het paranormale. Die trekken er enkele keren per jaar op uit om onderzoek te doen. “Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby”, vertelt de scepticus van de groep. “Het begon tijdens een spooktocht in 2004 als grapje. We wilden onderzoeken of er echt geesten bestaan. Twee van onze leden zijn paranormaal begaafd. De 1 ziet geesten lopen, de ander is in staat om deels met ze te communiceren.”

Klif

De leden van Ghosthunting Nederland bezoeken in de avonduren regelmatig plekken waar geesten zouden zijn.”We gaan dan naar oude gebouwen en forten. Die hebben een rijke geschiedenis en het zijn ook vaak plekken waar in de oorlog heel vervelende dingen gebeurd zijn. We gaan er heel neutraal heen en met de insteek om het onverklaarbare te verklaren. We maken foto’s en regelmatig zie je er een schim of iets mistigs op. In veel gevallen kun je de oorzaak daarvan achterhalen, bijvoorbeeld condens op de lens, maar af en toe komt het voor dat we er na maanden van onderzoeken nog niet achter zijn en dat het dus waarschijnlijk écht om een geest gaat”, legt hij uit. “Een bezoek aan een dergelijke locatie is een spannende onderneming” “Vaak gebeurt er niets, maar soms voel je dat er iets rondwaart. Zo verteld een lid dat hij op een klif van dertig meter stond en dat Aschwin zei dat hij daar weg moest gaan. Op het moment dat ik daar weg wilde lopen, voelde ik een kracht me terugduwen naar de klif. Het is dat Aschwin me vastgreep. Dat was overigens wel het enigste enge dat ik heb meegemaakt.”

Schimmen

Afgelopen weekend onderzochten alle leden het Ravelijn. “Die plek sprak ons aan vanwege de historie van Bergen op Zoom. We zijn er zo’n anderhalf uur geweest en hebben heel wat foto’s gemaakt. We zijn nu druk bezig met het analyseren daarvan. Op twee ervan staan heel duidelijk schimmen die we zo op het eerste gezicht niet kunnen verklaren. Daar gaan we ons de komende weken mee bezig houden. Als er geen verklaring komt, dan vragen we toestemming voor een tweede onderzoek”, Volgens de leden is het Ravelijn overigens niet de meest boeiende plek voor paranormaal onderzoek.

 

Tekst copyright: Internetbode.nl