De Bode

   Woensdrechtse Bode-logo

‘Geesten zijn iets heel natuurlijks’
Amerikaanse reportage met Nederlandse ghosthunters

ROOSENDAAL 09-10-11' - Die kriebel in je nek als je in een donkere, verlaten ruimte bent. Een vreemde vlek op een foto of een steen die ineens naar beneden valt. Toeval? Niet als het aan de leden van Ghosthunting Nederland ligt. De groep uit Hoogerheide zet zich al jaren in om het taboe rondom geesten te vervagen. Met onderzoeken in Fort Sabina (Willemstad), het Ravelijn (Bergen op Zoom) en de fortengordel rond Antwerpen haalden de ‘geestenjagers’ regelmatig het nieuws. Onlangs mochten zij zelfs samenwerken met een Amerikaanse tv-ploeg, die een week lang opnames maakte voor hun programma Ghosthunters International voor Syfy.

100 1804

Lid van de Nederlandse groep Ghosthunting Nederland met hun Amerikaanse collega's van Ghosthunters International

DOOR RIA VAN MEIR

De leden van Ghosthunting Nederland namen de filmploeg voor het programma Ghosthunters International van de Amerikaanse tv-gigant SyFy mee naar de plaats waar het voor hen allemaal begon: een fort in de omgeving van Antwerpen. Ruim drie jaar lang hield het team een parapsychologisch onderzoek naar de aanwezigheid van geesten of entiteiten in het negentiende-eeuwse bouwwerk. “In de Eerste Wereldoorlog zijn hier veel soldaten gesneuveld. Die geesten dwalen er nog steeds rond”, vertelt de paranormaal begaafde Aschwin Elout. Dankzij zijn gave kan hij vreemde entiteiten zelf waarnemen. Maar omdat dat lang niet voor iedereen is weggelegd, zet Ghosthunting Nederland zich in om de geesten met geavanceerde opnameapparatuur vast te leggen op beeld en geluid. “Die opnames kunnen soms heel duidelijk zijn”, meent Aschwin. “We hadden een keer een recorder weggezet in een gesloten ruimte in het fort. Zelf bevonden we ons in een andere ruimte. Toch hoor je duidelijk voetstappen op de opnames. Dat moet een geest geweest zijn.”

Confrontatie

Het waren de filmpjes en geluidsopnames van Ghosthunting Nederland op Youtube, die de Nederlandse groep in contact bracht met hun Amerikaanse collega’s. Toen de groep in Europa was voor een tv-serie, kon een aflevering over het Antwerpse fort in samenwerking met de Nederlandse ghosthunters niet ontbreken. Een week lang maakten de Amerikanen opnames in het oude Antwerpse fort. Ook toen lieten de overleden bewoners van het fort zich horen. Volgens Aschwin kwam het zelfs een keer tot een confrontatie met de geesten. “Wij komen al jaren in het fort. De geesten kennen ons en weten dat wij ze met respect behandelen. Maar die Amerikanen kwamen ineens met een hele filmploeg van bijna twintig man binnenzetten. Op een gegeven moment hadden de geesten er genoeg van en dat lieten ze merken ook, ze begonnen zelfs met dingen te gooien en niemand geloofde dat dit door de geesten werd gedaan.

Dat ongeloof is iets waar Ghosthunting Nederland constant tegen moet vechten. Ook binnen hun eigen groep bevinden zich mensen die niets ‘voelen’. “Dat is soms best lastig. Ik geloof wel in het bestaan van geesten, maar ik heb zelf nog nooit iets meegemaakt”, word er gezegt. Toch is iedereen van grote waarde voor de ghosthunters, meent Pieter-Jan Aarssen. “Sommigen zijn enorm nuchter. Dat hebben wij soms nodig. Mijn vrouw Jessica is ook lid van het team en ook zij ervaart niets. Een tijd terug was ik foto’s aan het maken van een kerk in Breda. Ik hield de camera boven mijn hoofd om foto’s door de ramen te maken. Toen ik op het beeld keek, dacht ik dat er kaarsen binnen brandde, terwijl binnen niemand was. Jessica zag meteen dat het de weerspiegeling van de straatlampen was”, glimlacht Pieter-Jan.

Helpen

Hij snapt best dat het voor niet-paranormale mensen lastig is te geloven in schimmen die ze niet zien of voelen. “Daarom investeren we nu ontzettend veel in ons opnamemateriaal. Er zijn full spectrumcamera’s die ook uv-stralen en infrarood kunnen vastleggen.” Vooral de techniek van infrarood heeft de interesse van de ghosthunters. “We experimenteren met het uitzetten van een raster van laserstralen. Daardoor kunnen we iedere beweging duidelijk vastleggen, ook als het om een schim gaat”, verklaart Pieter-Jan. De leden van Ghosthunting Nederland merken dat door de verbeterde technologie het taboe rond geesten langzaamaan afneemt. “We krijgen vaak mailtjes van mensen die het idee hebben dat er een geest in hun huis ronddwaalt. Vaak heeft zo’n geest niet eens door dat hij de mensen stoort. Dat kan heel vervelend zijn voor hen. Met ons parapsychologisch onderzoek kunnen wij vaststellen wat er aan de hand is en de mensen geruststellen. Daarna verwijderen we de geest uit het huis, zodat de mensen weer rustig kunnen slapen. Geesten zijn iets heel natuurlijks. Dat willen wij de mensen bijbrengen.”

Beau en BNN

De aflevering in samenwerking met Ghosthunting Nederland wordt waarschijnlijk rond eind Maart 2012 uitgezonden in de Verenigde Staten. Het kan echter nog wel even duren voordat de aflevering ook op het Nederlandstalige Syfy is te zien. Wie niet wil wachten, moet de komende tijd op dinsdag maar afstemmen op BNN. Dan gaat Sophie Hilbrand met de ghosthunters op stap voor haar programma Je Zal Het Maar Zijn. Ook Beau van Erven Dorens maakte voor zijn programma De Wereld van Beau een aflevering over de groep uit Hoogerheide welke helaas niet door sbs6 werd uitgezonden omdat deze te ''eng'' en ''te donker'' was. Kijk voor meer informatie over Ghosthunting Nederland op www.ghosthunting.nl